The Semique Jazz Orchestra

Het Semique Jazz Orchestra is op 6 september 2006 van start gegaan. Op de eerste repetitie was er volgende bezetting: 2 altsaxen, 2 tenorsaxen, 1 trombone, 1 hoorn, 2 trompetten, 1 gitaar, 1 contrabas, 1 drum.

Alhoewel er muziek was voor deze mini-big-band bezetting, is er toch een zoektocht begonnen naar extra muzikanten om de secties volledig te krijgen en zo het big band repertoire beginnen in te studeren.

Ondertussen zijn de secties compleet: 5 saxen, 4 (à 5) trombones, 4 trompetten, piano, gitaar, bas en drums. En bovenop deze standaardbezetting beschikken we ook over een hoorn. French Horn wordt meer gebruikt dan gedacht: Sammy Nestico, Quincy Jones, Rob McConnel,... de grote meneren willen er graag de french horn sound bij. Wij ook dus!

Vanwaar de naam Semique Jazz Orchestra?

Semique is enerzijds een kinderverspreking. Bas, de zoon van Koen sprak ten tijde van de oprichting over semiek maken als hij muziek maken bedoelde.

Anderzijds is deze term ook nauw verwant met uniek (unique). Het bandje dat aan de basis lag van dit jazz orkest heette Unique Jazz Quintet. Dat bandje was zo uniek (bezetting: bas, vibrafoon, bugel, hoorn, trombone) dat het optredenloos is overgegaan in deze big band. Bij de naamkeuze voelde semique aan als volgende op unique.

Ook in de bezetting zijn we enerzijds uniek (alhoewel een hoorn veel gebruikt werd door toporkesten en arrangeurs zien we er in de meeste bigbands geen zetelen), maar anderzijds eerder semique: het is allemaal al wel een keertje gedaan en deze bezetting is eerder een standaard bezetting dan een unicum.

De uitspraak laten we volledig aan de presentator van dienst over: hij/zij kan kiezen tussen SEHMIEK of SEMMIK

Uniek is de muziek keuze niet, maar ook hier weer eerder semique. We spelen een brede waaier aan arrangementen en composities van van de bovenste plank. Een ondertitel voor onze programmakeuze is zeker en vast: I Be Serious 'Bout Dem Blues